Çukurova'nın bereketli topraklarında yerfıstığı hasadı başlamış durumda. Üreticiler, birinci ürün ekilen yerfıstıklarında yoğun bir hasat mesaisine girmiş bulunuyor. Hasadın bir ay süreceği ve ekim alanının geçen yıla göre %30 oranında arttığı Adana'da, rekoltede de aynı oranda bir artış bekleniyor.
Dünyada bitkisel yağ üretiminde ilk üç arasında yer alan yerfıstığı, insan gıdası, hayvan yemi ve toprağı azot yönünden zenginleştirmesi gibi pek çok faydaya sahip önemli bir yağ bitkisi olarak biliniyor. Adana, Türkiye'nin yerfıstığı üretiminin yarısını karşılıyor ve bu yıl da birinci ürün olarak ekimi yapılan yerfıstığında hummalı bir hasat dönemi yaşanıyor. İlk hasatların gerçekleştirildiği Karataş ilçesi Tuzla bölgesinde, üreticiler yerfıstıklarını tarlada kurumaya bıraktıktan sonra patozlama işlemiyle ilgileniyor.
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, geçen yıl Türkiye genelinde 185 bin ton yerfıstığı üretildi ve bunun 89 bin tonu Adana’dan sağlandı. Adana, bu üretimi ile Türkiye yerfıstığı üretiminin yarısını karşılayarak birinci sırada yer alıyor. Bu yıl Adana'da ekim alanlarının genişlemesi ve iyi geçen sezon koşulları sayesinde üretimde ve rekoltede %30 artış bekleniyor.
Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu, yerfıstığı hasadını Karataş ilçesi Tuzla ve Tabaklar Mahallelerinde yerinde inceledi. Kökçüoğlu, “Yerfıstığı, Adana için önemli bir üretim kalemi. Türkiye genelindeki yerfıstığı üretiminin %50’si ilimizde yetiştiriliyor. Yerfıstığı, sadece yağ üretiminde değil, insan ve hayvan beslenmesinde de kullanılıyor. Geçen yıla göre hem üretimde hem de rekoltede %30 artış bekliyoruz. Hasadımız tüm üreticilerimize hayırlı ve bereketli olsun,” dedi.
Kökçüoğlu ayrıca, yerfıstığının sanayide yağ hammaddesi olarak önem taşıdığını ve çerezlik olarak değerlendirilemeyen yerfıstığının sanayide yağ üretiminde kullanıldığını vurguladı.
Adana genelinde, karpuz hasadından sonra ikinci ürün olarak ekilen yerfıstıklarının da Ekim ayı başında hasadı yapılması planlanıyor.
ADANA (UHA) - REMZİ YILDIRIM
SON YAZILAR