Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Kanserle Savaş Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Fatma Sert’in yürütücülüğünü yaptığı “Radyoterapi Uygulanan Yaşlı Kanser Hastalarında Kullanılabilecek Sanal Gerçeklik Teknolojisi Oluşturulması” başlıklı proje, TÜBİTAK tarafından desteklenmeye uygun bulundu.
Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, proje yürütücüsü Doç. Dr. Fatma Sert’i makamında ağırlayarak hem hazırlanan yenilikçi proje hakkında bilgi aldı hem de çalışmalarında başarılar diledi. Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Günümüzde sanal gerçeklik ve yapay zekâ teknolojilerinin, diğer alanlar gibi sağlık sektörüne de pek çok yenilik sunduğu biliniyor. Yapay zekâ teknolojilerinin sunduğu algoritmalar, hastalıkların tanı, tedavi ve rehabilitasyon süreçlerini olumlu yönde etkilemektedir. Bu teknolojilerin sağlık alanında kullanımı giderek artmaktadır. Kanser tedavisi gören yaşlı hastaların yaşam kalitelerini artırmaya ve onkolojik rehabilitasyonlarına yönelik sanal gerçeklik teknolojisi ile hazırlanan bu yenilikçi projeden dolayı, Üniversitemiz Tıp Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Fatma Sert hocamızı ve ekibini tebrik ediyorum” dedi.
Araştırmanın içeriği ve amacıyla ilgili bilgi veren Doç. Dr. Fatma Sert, “Radyoterapi sırasında uyum güçlüğü çeken ve kaygı yaşayan yaşlı kanser hastaları için yerli, anadilimizde düzenlenmiş, maliyeti düşük teknolojik bir yaklaşım geliştirmeyi hedefliyoruz. Bu amaçla sanal gerçeklik teknolojisini kullanarak, bu teknolojinin klinik kullanıma uygun olup olmadığını, yaşlı bireyler tarafından nasıl anlaşıldığını ve radyoterapi sürecindeki kaygılara etkisini araştırmayı planlıyoruz. Dünya nüfusunun giderek yaşlandığı ve kanserin daha sık görüldüğü göz önüne alındığında, projemizin tedavi alacak yaşlı kanser hastaları için çok değerli olacağını düşünüyorum” diye konuştu.
UHA Haber Merkezi - AYDAN YALÇIN
SON YAZILAR