HASTAYA UYUTULMADAN BEYİN TÜMÖRÜ AMELİYATI YAPILDI

SANKO ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ BEYİN VE SİNİR CERRAHİSİ UZMANI DOÇ. DR. ULUTAŞ: “UYUTULMADAN AMELİYAT SAYESİNDE, FELÇ VE KONUŞMA BOZUKLUĞU GİBİ RİSKLERİN EN AZA İNDİRİLMESİ AMAÇLANIR”

HASTAYA UYUTULMADAN BEYİN TÜMÖRÜ AMELİYATI YAPILDI

SANKO Üniversitesi Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Bölümü'nden Doç. Dr. Murat Ulutaş, bilinci açıkken ve konuşarak beyin tümörü ameliyatı gerçekleştirdi. 65 yaşındaki S.G, yaşadıklarını şu şekilde anlattı: "Yüzümde hafif bir felç durumu oluştu, önce anlam veremedim. Daha sonra konuşma yeteneğimi kaybedince SANKO Üniversitesi Hastanesi'ne getirildim. Beyin ve Sinir Cerrahisi Bölümü'nden Doç. Dr. Murat Ulutaş'la görüştüm. MR'ında beynimde tümör olduğu tespit edildi."

Doç. Dr. Ulutaş, ameliyatın anestezi uygulanmadan ağrısız bir şekilde yapılmasının gerekliliğini vurgulayarak, "Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı Doç. Dr. Betül Şimşek, ameliyat sırasında benimle sürekli konuştu. Ameliyattan üç gün sonra taburcu oldum ve çok iyiyim" dedi.

Doç. Dr. Murat Ulutaş, beyin tümörlerinin cerrahi tedavisinin hassas bir konu olduğunu belirterek, özellikle beyindeki konuşma, hareketleri kontrol eden motor ve duyusal alan gibi özel ve önemli bölgelerde veya yakınlarında yerleşmiş tümörlerin cerrahi tedavisinin daha fazla hassasiyet gerektirdiğini söyledi.

Ameliyat sırasında teknoloji desteğinin (nöronavigasyon, nöromonitörizasyon) bazen yeterli olmadığını, hastanın zarar görmemesi ve fonksiyon kaybı yaşamaması için ek tedbirler alınması gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Ulutaş, uyanık beyin tümörü ameliyatının hastanın ameliyat sırasında fonksiyonlarının takip edilmesine olanak tanıdığını ve böylece ameliyat sonrası riskleri minimize etmeyi amaçladığını ifade etti.

SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı'ndan Doç. Dr. Betül Şimşek, ameliyat öncesinde hastanın uyarıldığını ve ameliyat sırasında uyanık olacağını ve komutları yerine getirmesi gerektiğinin anlatıldığını belirtti. Doç. Dr. Şimşek, uyanık ameliyat öncesinde ağrıyı önlemek için hastanın başının uyuşturulduğunu ve düşük dozlarda sakinleştirici ilaçlarla ameliyata başlandığını açıkladı.

Anestezi teknolojileri sayesinde ameliyat sırasında hasta bir şey hatırlamaz ve ağrı hissetmez. Bu nedenle, hastanın ameliyat sonrası psikolojik etkileri minimize edilmektedir.

ADIYAMAN (UHA) - RAMAZAN YAVUZ

BELEDİYELER

EKONOMİ