ESKİHİSAR KALESİ’NDE TARİHÇİLERİN KATILIMIYLA ANMA PROGRAMI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Palekanon Savaşı müzesi haline getirilmelidir” Kocaeli yarımadasının Türk İslam memleketi haline getiren Eskihisar ile Darıca taraflarında gerçekleştirilen Palekanon Savaşı’nın 695. Yıldönümü tarihi Eskihisar Kalesi’nde sadece bir grup tarihçi tarafından anıldı.

Eskihisar Kalesi’nde tarihçilerin katılımıyla anma programı gerçekleştirildi

Kocaeli yarımadasının Türk islam toprakları haline gelmesine neden olan  Palekanon Zaferi  695. Yıldönümünde savaşın yaşandığı Eskihisar Kalesi’nde tarihçilerin katılımıyla anma programı gerçekleştirildi.  Kısa adı İKTAV olan İlim Kültür Tarih Araştırma Vakfı’nın Başkanı İsmail Kahraman’ın rehberliğinde tarihi Eskihisar Kalesi’nde buluşan tarihçiler Palekanon Savaşı’nın Türk islam tarihi açısından son derece önemli bir dönüm noktası olduğuna dikkat çekerken İstanbul’un fethi açısından da son derece önemli olduğu ifade etti. 

İKTAV Başkanı Kahraman konuyla ilgili olarak  “11 Haziran 1329  yılında Bizans Ordusu ile Orhan bey komutasındaki  Osmanlı Ordusu  burada bulunduğumuz yerde ( Eskihisar Kalesi önünde)  Gebze ile  Darıca arasında mücadele eder. Bizans’ın saldırmasıyla bu savaş başlar ve tarihe Palekanon Savaşı diye geçer ve Osmanlı Devleti burada dünya devleti olarak tarihe geçer.   Osmanlı Devleti dünya devleti olarak burada Palekanon Savaşı sonrasında belli olur. Gebze’nin fethi de Palekanon Savaşı sonrasında gerçekleşir.  Palekanon Zaferi Gebze’nin fethi olarak kutlanmalıdır. Eskihisar Kalesi  Palekanon Zaferi ve Orhan Gazi Müzesi’ne getirilerek gençlerimizin tarih ve kültür bilinci verilmelidir” diye konuştu. 


“ESKİHİSAR KALESİ TARİHİ AMAÇLAR DOĞRULTUSUNDA KULLANILMALI”
 Tarihçi Resul Orman ise “ Tarihçi Halil İnancık’a göre Palekanon Savaşı Gebze ve Darıca’da yaşanmıştır. Gebze Orhan Gazi zamanında dünyanın merkezine giden bir nokta olmuştur” şeklinde konuştu.   Tarihçi yazar Mehmet Asıf Işık “yetkililerden bu tarihi kalenin aslına uygun bir şekilde restore edilerek tarih, kültür, sanatta kullanılmak üzere tarihi amaçlarda kullanılmasını bekliyoruz” diye konuştu.

KOCAELİ (UHA) - HASAN TATOĞLU

BELEDİYELER

EKONOMİ