BESTEKÂR FIRAT KIZILTUĞ, SON YOLCULUĞUNA DUALARLA UĞURLANDI

Bestekâr ve yazar Fırat Kızıltuğ, Üsküdar Şakirin Camii’nde kılınan cenaze namazının ardından Maltepe’de defnedildi.

Bestekâr Fırat Kızıltuğ, Son Yolculuğuna Dualarla Uğurlandı

Antalya’da tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitiren sanatçı Fırat Kızıltuğ, sevenleri ve öğrencileri tarafından son yolculuğuna uğurlandı. Kızıltuğ’un cenazesine kültür ve sanat dünyasından birçok isim katıldı.

Fırat Kızıltuğ, Üsküdar’daki Şakirin Camii’nde ikindi namazına müteakip kılınan cenaze namazının ardından Maltepe’de bulunan Başıbüyük Mezarlığı’na defnedildi.

Cenaze törenine Prof. Dr. Hüsamettin Koçan, Türk Edebiyatı Vakfı Başkanı Serhat Kabaklı, Edebiyat Sanat Kültür Araştırmaları Derneği Başkanı Fatma Ersem Yargıcı, Prof. Dr. Ümit Meriç, Belkıs İbrahimhakkıoğlu, Hayri Ataş, İsmail Derici, Mehmet Nuri Yardım, İsa Kocakaplan, Ahmet Çağıldak, Sabahat Varol İnsel, Dr. Oya Bayramiçli, Şebnem Uşen, Hülya Ayangil, İncila Bertuğ, Mehdi Ergüzel, Fehmi Atay, Uğur Canbolat, Mahmut Topbaşlı, Şerif Aydemir, Cem İlhan, Mehmet Cemal Çiftçigüzeli, Yakup Tutum, Özkan Karaca, Mahmut Cilara ve birçok isim katıldı.

Kültür Bakanlığı, taziye mesajında, "Bestekâr, şair ve yazar Fırat Kızıltuğ’un vefatını üzüntüyle öğrendik. Necip Fazıl Kısakürek, Talat Sait Halman ve Ahmet Yesevi’nin şiirlerini besteleyen, Türk dünyasında özellikle şiirleriyle büyük saygı gören ve 'Türk Dünyasına Üstün Hizmet Ödülü' alan merhum sanatçımıza Allah’tan rahmet, ailesine ve tüm sanat camiamıza başsağlığı dileriz." ifadelerine yer verdi.

Prof. Dr. Ümit Meriç, Kızıltuğ'un sanat camiasındaki yerini vurgulayarak, “Fırat Hoca müstesna bir insandı. Bir medeniyetin ses alanındaki temsilcisiydi. Onun asıl fikriyatı, kendi medeniyetimizle yetinmeyip Batı sanat dünyasına da açılmasıdır,” dedi.

Edebiyat Sanat Kültür Araştırmaları Derneği Başkanı Fatma Ersem Yargıcı ise, "Fırat Kızıltuğ hoca çok yönlü ilmî birikime sahip ve müzik derinliğiyle donanımlı bir sanatçıydı. Necip Fazıl’a ait iki şiiri besteledi; bunların dinlenmesi gerekir," şeklinde konuştu.

Defin işlemlerinin ardından Kızıltuğ’un eşi Ayşe Kızıltuğ, oğulları Oğuz ve Çağrı Kızıltuğ taziyeleri kabul etti. Kızıltuğ’un yetiştirdiği öğrencileri, kabrini rengârenk çiçeklerle donattı.

Fırat Kızıltuğ Kimdir?
1935 yılında Bayburt’ta doğan Fırat Kızıltuğ, ilkokulu Bayburt ve Erzincan’da, ortaokulu Tokat’ta okudu. 1956’da öğretmen okulunu bitiren Kızıltuğ, Van, İstanbul ve Diyarbakır’da öğretmenlik yaptı. 1963’ten itibaren viyolonsel sanatçısı olarak İstanbul Belediye Konservatuvarı ve Devlet Klasik Türk Müziği Korosu’nda görev aldı.

Necip Fazıl Kısakürek, Talat Sait Halman ve Ahmet Yesevi’nin şiirlerini bestelemiş olan Kızıltuğ, Musiki Mecmuası (1964), Türk Edebiyatı (1985-1989) ve Yeni Orkun (1989) dergilerinde şiirlerinin yanı sıra müzik üzerine makaleler yazdı. “Çoruh Çağlar Nenni Söyler” adlı eseriyle Necip Fazıl Kısakürek Senaryo Yarışması’nda jüri özel ödülünü alan Kızıltuğ’a, Türk Edebiyatı Vakfı tarafından bu yıl "Türk Dünyasına Üstün Hizmet Ödülü" verildi. Yazdığı eserler arasında "Bandodan Klasik Müziğe", "Açıklamalı Şarkılarımız", "Müzik Sohbetleri", "Çal Söyle Şarkımı" ve "Dilbeste" bulunmaktadır.

 

UHA Haber Merkezi - ÖZKAN KARACA

BELEDİYELER

EKONOMİ