Adana Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı personeline, Birleşmiş Milletler Yüksek Komiserliği (UNHCR) tarafından “Çocuk Koruma, Toplumsal Cinsiyete Dayalı Şiddet (TCDŞ) ve Toplum Temelli Koruma Eğitimi” verildi. Eğitim, Seyhan ilçesi Sucuzade Mahallesi’nde yer alan Kadın Akademisi Kadın Danışma Merkezi’nde gerçekleşti ve toplamda 31 personel katıldı. Eğitimin birinci gününde, açılış ve tanışma konuşmalarının ardından UNHCR eğitimcileri tarafından, standart özel ihtiyaç kodları (risk altındaki kadın, çocuk ve yaşlı kişi, refakatsiz veya ailesinden ayrı düşmüş çocuk, engellilik, işkence, toplumsal cinsiyete dayalı şiddet gibi...) anlatıldı.
TOPLUMSAL CİNSİYETE DAYALI ŞİDDET
Eğitimde, Toplumsal Cinsiyete Dayalı Şiddet’in (TCDŞ) ne olduğu, neden ve nasıl ortaya çıktığı ve TCDŞ’i önlemeye yönelik müdahaleler açıklandı. Ayrıca TCDŞ’e maruz kalma riskini azaltmak için yapılan müdahaleler ve TCDŞ türleri olan fiziksel şiddet, psikolojik şiddet, sosyo-ekonomik şiddet ve cinsel şiddet konuları işlendi. Bunun yanında TCDŞ vaka yönetimi aşamaları, vaka eylem planlaması ile vaka sonlandırma ve yönlendirme mekanizmaları hakkında bilgi verildi.
CİNSEL SÖMÜRÜ, CİNSEL TACİZ, CİNSEL İSTİSMAR
İlk günkü eğitimin öğleden sonraki oturumunda katılımcılar, farklı konularda vaka çalışmaları yapmak üzere gruplara ayrıldı. Cinsel sömürü ve istismar başlığı altında; cinsel sömürü, cinsel istismar ve cinsel taciz kavramları ile bu vakaların nasıl yönetileceği örneklerle açıklandı.
Eğitimin birinci günü, Toplum Temelli Koruma ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) iletişim araçları hakkında bilgi verilerek, soru, görüş ve öneri bildirimleri için kullanılacak kanalların açıklanmasıyla sona erdi.
ÇOCUĞA YÖNELİK ŞİDDET
Eğitimin ikinci gününde, çocuk koruma ve çocuk güvenliği prensipleri, 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu kapsamında; istismara, ihmale, sömürüye ve şiddete maruz kalan çocuklara yönelik bakım ve koruma hizmetleri konuları ele alındı. İnteraktif olarak sürdürülen eğitimde, karşılıklı soru-cevap bölümleri yapıldı ve gruplara ayrılarak çalışmalar yürütüldü. Aynı zamanda, çocuklarla iletişim ve bu süreçte kaçınılması gereken konular işlendi. Eğitimin sonunda, UNHCR tarafından katılımcılara katılım belgeleri dağıtıldı.
ADANA (UHA) - REMZİ YILDIRIM
SON YAZILAR